De hele oppositie is in rep en roer over de woensdag gepubliceerde tussenraming van het Centraal Planbureau. Het CDA roept het kabinet op om het roer om te gooien. “Ondernemers moeten weer lucht krijgen en werk moet weer lonen”, aldus Sybrand Buma.

De fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer wil een beleid “dat ruimte geeft voor structureel economisch en financieel herstel, en geen verdere lastenverzwaringen of banenverslindende nivellering meer”.

“Je kunt niet meer spreken van een Europees probleem, maar van falend Nederlands beleid. Dankzij de keuzes van dit kabinet hebben mensen hier steeds minder te besteden. Alleen in Portugal en Griekenland zijn de reële lonen de afgelopen jaren harder gedaald”, klaagt Arnold Merkies van de SP. “De aanpak van Rutte is mislukt”, constateert Wouter Koolmees van D66.

Mensen aan het werk helpen

“Alle seinen staan op rood”, ziet Arie Slob van de ChristenUnie. “Meer concurrentiekracht, lagere lasten en minder bureaucratie zijn nodig”, denkt Elbert Dijkgraaf van de SGP. “Topprioriteit moet zijn om nu mensen aan het werk te helpen, het begrotingstekort terugbrengen is een zaak van langere termijn”, oordeelt Jesse Klaver van GroenLinks.

De coalitie houdt zich groot. Henk Nijboer van de PvdA: “Het vooruitzicht is wel dat er weer groei komt vanaf eind dit jaar. De vandaag verschenen cijfers tonen eens te meer aan dat Nederland behoefte heeft aan een pakket maatregelen om de economie te stimuleren en de (jeugd-)werkloosheid te bestrijden. Die zaken zijn voor de PvdA het allerbelangrijkst.”

6 miljard bezuinigen

Zowel de PvdA als de VVD wil vasthouden aan de eerdere afspraak met Brussel om 6 miljard euro te bezuinigen. De VVD noemt de cijfers van het CPB hard, maar ziet ook lichtpunten. De Nederlandse economie herstelt volgens Kamerlid Helma Neppérus trager dan elders in Europa doordat Nederland een beetje 'naijlt'. "We kwamen minder snel dan bijvoorbeeld Duitsland in de ellende, maar met het herstel lopen we nu ook iets achter."

Wat de VVD betreft, presenteert het kabinet op Prinsjesdag plannen om flink te hervormen, vooral bij Sociale Zaken en Volksgezondheid, "want dat zijn de departementen waar het meeste geld wordt uitgegeven."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl